Als het zweet je uitbreekt …

Stress ervaar je niet alleen in je hoofd, ook je lichaam kan er heftig op reageren. Hoe langduriger de stress, hoe ongezonder het is.

Zo signaleer je langdurige stress

Je hebt vast weleens een dag waarop je niet vooruit te branden bent. Maar wat als je je wekenlang futloos voelt en allerlei klachten hebt? Dit kan veroorzaakt worden door langdurige stress. We zetten de symptonen op een rijtje.

Herken ongezonde stress

Wat stress met je kan doen

Veel mensen ervaren wekelijks wel lichamelijke of geestelijke signalen door stress. Niets aan de hand, maar blijven ze komen en krijg je klachten? Maak dan pas op de plaats om een burn-out te voorkomen.

Ontspanning is soms moeilijk

Ontspanningsstress

Ontspanning is een van de meest belangrijke dingen om gezond te blijven. Daarom hebben we vakanties, weekenden, vrije avonden. Maar ontspannen gaat niet bij iedereen vanzelf.

Gelukkig in de flow. Hoe word je dat?

Als je in de flow bent, lukt alles zonder veel moeite, terwijl je genoeg uitdaging hebt. Je hebt alles onder controle en je voelt je er heerlijk bij. Maar hoe vind je de balans tussen wat je kúnt en wat je móét?

Waar/niet waar? Een burn-out komt altijd door je werk

Stress is bijna niet meer weg te denken uit ons werkende leven. Tegelijkertijd lijkt het aantal mensen met een burn-out met de dag te stijgen. Zijn werkstress en burn-out per definitie met elkaar verweven? Of ligt het toch anders?

Tips tegen stress

Chronische stress kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Met deze tips help je stress te voorkomen of te verminderen.

Tip 1

Beweeg voldoende, slaap genoeg en eet gezond! Zo onderhoud je een gezonde levensstijl. Het helpt je beter te voelen en beter om te gaan met stress.

Tip 2

Stel realistische doelen en maak dan een planning voor jezelf. Zo voorkom je dat je te veel tegelijk wil doen en raak je niet overweldigd.

Tip 3

Ontspan regelmatig, bv. door meditatie of ademhalingsoefeningen. Dit vermindert stress én kan het helpen voorkomen.

Lukt het je niet om stress te voorkomen of te verminderen? Wij helpen je graag op weg met onze 111Scan.

door
psycholoog Maria

Column: “Haal stress uit de taboesfeer”

Als psycholoog weet ik dat langdurige stress ziekmakend kan zijn. Er niet over (durven) praten, maakt het alleen maar erger. Het zorgt voor gevoelens van eenzaamheid en eigen falen. Maar het is ook een collectief probleem. Ik zie het namelijk overal om me heen; in mijn privé- en werkomgeving en in de (social) media.

Is de flow positieve stress?

Als in de flow zit, ervaar je een gevoel van geluk. Je doet iets wat jou uitdaagt, maar je toch met gemak kunt. Precies dát gaat gepaard met een matige stijging van je cortisolspiegel. Hoe werkt dat precies in je hoofd?

Emoties en eten

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

Een filmscène: Een intens verdrietige vrouw eet een paar happen ijs uit een grote bak en haar tranen verdwijnen. Ze voelt zich even beter. Bart Keijser, microbioloog bij het TNO, onderzocht de wisselwerking tussen hersenen, darmen en voedsel.

Zo houd je thuiswerken gezond

Gezondheid is een kwestie van in en uit balans, omdat het raakt aan alle aspecten. Niet alleen aan de mens, maar ook aan de organisatie en de maatschappij.